In Bevagna,
in het hart van Umbrië, midden in de Sagrantino-streek, bevindt zich de
Azienda
Agricola “La Fonte”
APPARTAMENTI
La
Fonte biedt zijn gasten een ideale vakantie als je op zoek bent naar rust en
stilte en toch een aantal prach-tige historische stadjes en monumenten wil
bezoeken.
Het
boerenhuis waarin de 4 appartementen liggen, heeft achteraan een prachtig zicht
op de Monte Subasio en de stadjes op zijn flank, Assisi en Spello. De vier appartamenten, zijn met veel
liefde ingericht en weerspiegelen de waarden van de streek, maar zijn geenszins
gespeend van ruimte en comfort.
Verder vind je in grote tuin een
privé-zwembad voor de 4 appartementen, een BBQ, overdekte autostaanplaatsen en
per appartement een beschaduwde pergola en gratis WiFi. De appartementen worden
omgeven door een domein van 25 ha van bos, olijf- en wijngaarden, waartussen je
rustig kan wandelen.
Wie
graag een handje wil toesteken bij de druiven- of olijvenoogst, is altijd
welkom.
Tijdens
wekelijkse etentjes laten Patrizia en Guido, Francesco en Giulia je graag
proeven van hun eigen producten, hun uitzonderlijke OLIO EXTRAVERGINE DI OLIVA,
hun smakelijke rode huiswijn, IL ROSSO MARINUCCI, de topwijn, IL VINO DI SAGRANTINO en
de zoete dessertwijn, de SAGRANTINO
PASSITO. Wil je één van deze producten bestellen, kijk dan
in je mail voor verdere richtlijnen!
Wil
je graag een vakantie boeken bij La Fonte, maar eerst met een paar mensen
praten die er al geweest zijn, stuur mij een mail en ik stuur je hun mailadressen door.
Ben
je nu al overtuigd dat dit jouw volgende vakantiebestemming is, kijk dan op hun
site http://www.lafontedibevagna.it/ en boek!
Je
zal er geen spijt van hebben!
ZAFFERANO
De jongste uitdaging is de kweek van saffraan op het
grondgebied van de Trabalza-Marinucci’s. Dochter Giulia, master in de
agrarische wetenschappen, heeft zich toegelegd op de verbouwing van deze
schitterende plant. Alles gebeurt met de hand en er worden geen pesticiden
gebruikt. Het resultaat mag er zijn: een volledig natuurlijk product, dat bij
gebruik onze zinnen prikkelt!
VINO
De wijngaard van La Fonte ligt op
enkele kilometers van het centrum van Bevagna .
Op de 4 ha verbouwt Francesco
Trabalza Marinucci de Sagrantino-, de Cabernet-, de Sauvignon- en de
Sangiovese-druif.
Dit jaar hebben we zelf mee de
druiven voor de huiswijn en de Sagrantino passito geplukt en volgend jaar
zullen we weten hoe onze zelfgeplukte wijn smaakt.
·
De normale huiswijn van La Fonte is de ROSSO
MARINUCCI. 60% Sangiovese-druiven, 25% Sagrantino- en 15% Cabernet-druiven
zorgen voor de intens rode kleur doorspekt met een lichte paarstint. Bij het
openen van de fles, ontwaar je de uitgesproken geur van rode bessen. Deze wijn
past uitstekend bij Italiaanse fijne vleeswaren, antipasti, pasta, gebraad,
rood en gegrild vlees en belegen kazen.
·
Voor
de legendarische SAGRANTINO, de wijn die de laatste jaren tot de beste wijnen
van Italië gerekend wordt, is het nog een jaartje te vroeg. Die zijn ze pas 4
jaar geleden beginnen verbouwen en moet nu nog een jaartje op eiken vaten
liggen
Maar er is wel een SAGRANTINO
PASSITO, een zoete dessertwijn gemaakt van Sagrantino-druiven. Het gaat hier om
een oude druivensoort, waarschijnlijk meegebracht door één van San Francesco’s
volgelingen. De Sagrantino is traditioneel gekend als een zoete, rode wijn van
gedroogde druiven die geschonken wordt bij feestelijke gelegenheden en ook
tijdens religieuze liturgieën. Na de
wijnoogst worden de kleine donkere druiventrossen tot Kerstmis op een rieten
latwerk gelegd tot ze helemaal verschrompeld zijn. Daarna worden ze met de hand
ontveld en in kleine wijnpersen geperst. Deze wijn blijft minstens vier jaar
rusten waarvan 18 maanden in houten vaten.
OLIO
Maar Azienda Agricola La Fonte is toch vooral
bekend voor zijn fantastische olijfolie. Op de 11 hectaren olijfgaard wordt
geen gebruik gemaakt van chemische producten en naast organische meststoffen worden
er ook natuurlijke mineralen toegevoegd.
Moraiolo, Frantoio en Leccino zijn de traditionele olijven van de streek.
Francesco, de jonge boer, die ook met deze olijven aan de slag is gegaan, is de
spil van elke fase vanaf het snoeien tot de oogst en de persing.
Doordat
ikzelf dit jaar aanwezig was bij de oogst, kon ik met mijn eigen ogen en eigen
smaakpapillen vaststellen, hoe versgeperste en nog wat troebele olie uit Umbria
proeft: een zalig parfum gepaard aan een licht pikante, langdurige smaak.
Dit
jaar is de
olie uitzonderlijk goed,
maar er is een beperkte opbrengst: te wijten/danken aan de vrieskou eind
april-begin mei en de extreme warmte in juni, juli en augustus. Kleine maar erg
sappige olijven zijn het resultaat. Bovendien is het moment van het persen en
de kwaliteit van de olijfperserij van groot belang. La Fonte voert elke avond
na het plukken onmiddellijk zijn olijven naar de beste olijfperserij van de
streek, waar de olijven koud (20-23°) geperst worden en waardoor
de fantastische kernmerken van de olie van La Fonte perfect behouden blijven. Bottelen
gebeurt in de Cantina van La Fonte, nog de avond/nacht zelf.
Nessun commento:
Posta un commento