lunedì 2 ottobre 2017

De Vulgari Eloquentia - il suono del cambiamento

Dante Alighieri, de Sommo Poeta, staat bekend als vader der Italiaanse taal en is de auteur van een van de meest invloedrijke werken aller tijden: La divina commedia, een buitenaardse reis tussen hel, louteringsberg en hemel. Hij werd in 1265 geboren en stierf in 1321 en heeft in zijn leven talloze boeken geschreven, in het Latijn en in de Italiaanse volkstaal.
De vulgari eloquentia is een van zijn meest interessante werken en werd tussen 1302 en 1305 geschreven, waarin het belang van de Italiaanse volkstaal wordt besproken. Het werk is in het Latijn opgesteld want dit was de taal van de intellectuele elite en zij was dan ook de doelgroep.
De vulgari eloquentia is de inspiratiebron van een gelijknamig spektakel van zang en woord, bedacht door Graziano Moretto en Emiliano Biagio Manzillo en in samenwerking met het kamerkoor De Bekooring, geleid door Els Germonpré, gerealiseerd: het gaat om een selectie van de mooiste liederen en de mooiste gedichten van de periode tussen de XII en de XVI eeuw, gezongen door De Bekooring en voorgedragen door de leden van Dante Alighieri Antwerpen, met de visuele steun van Giulio Napoletano en de muzikale expertise van Maria Van den Bossche. Een speciale dank gaat ook aan Michele Balistreri en Manuela Ferraro, twee Erasmusstudenten die zoveel voor deze spektakel hebben gedaan.

De vulgari eloquentia is een unieke kans om de meest fascinerende gedichten en de meest ontroerende liederen van toen te beluisteren.


Nessun commento:

Posta un commento