lunedì 28 novembre 2022

L'amor che move il sole e le altre stelle - Joris Wouters e Giacomo Di Tollo

Ecco alcune foto della serata al Klokhuis di domenica 13 novembre scorso: il concerto 'Pianissimo' del maestro Giacomo Di Tollo e la presentazione del romanzo di Joris Wouters "De liefde die de zon beweegt". 








Condividiamo inoltre con piacere, questa bella offerta di Joris Wouters per i soci della Dante interessati all'acquisto di una copia del romanzo.

‘De liefde die de zon beweegt’: speciaal aanbod voor leden

Wist u
--- dat Italië als enige land ter wereld speciale postzegels heeft uitgegeven voor de ‘Posta Pneumatica’? Het Italiaanse ‘buizenpostsysteem’ bestond uit een netwerk met kilometers lange buizen voor de verzending van poststukken via perslucht. Het was in werking van 1913 tot 1966.

--- dat er binnen Italië twee minilandjes zijn die zich onafhankelijk hebben verklaard, maar door niemand erkend worden? De Vrije Republiek Alcatraz (in Umbrië) en het Prinsdom Seborga (in Ligurië) geven hun eigen postzegels uit, ze hebben een eigen munt en zelfs een eigen paspoort.

--- dat er in Arezzo (Toscane) een ‘Accademia degli Inutili’ is? De ‘Academie der Nuttelozen’ is een vereniging voor de bevordering van ‘nutteloze zaken’, zoals kunst, muziek, poëzie en andere vormen van schoonheid. Helaas leidt ze al jaren een slapend bestaan.

--- dat er al in 1997 in het dorpje Badolato (Calabrië) vele honderden vluchtelingen werden opgevangen? Vooral de Koerden brachten het uitgestorven dorp weer tot leven. Vandaag wonen er, behalve Italianen, onder meer ook Koerden, Afrikanen, Pakistanen, Amerikanen, Zwitsers en Duitsers.

En … wist u dat dit alles een rol speelt in het boek ‘De liefde die de zon beweegt’? Het boek vertelt het verhaal van een Vlaamse postbode-postzegelverzamelaar en zijn vele reizen naar Italië, van 1967 tot 2022. Een verrassend verhaal, gebaseerd op waargebeurde feiten en bestaande personen, en geïllustreerd met 35 fotocollages.

‘De liefde die de zon beweegt’ van Joris Wouters is een originele uitgave voor wie Italië eens door een andere bril wil bekijken. Voor leden van Dante Alighieri Anversa is het boek nu te koop voor de speciale prijs van 20 € (i.p.v. 25 €), verzending gratis. Aanbod geldig tot 31 december 2022.

Meer informatie op http://words-and-walls.be/de-liefde/. Bestellingen met vermelding van volledig adres graag naar joris@words-and-walls.be. Het boek wordt verstuurd na ontvangst van 20 € op BE18 3200 4014 7865.

-

De mening van …
Ine Roox, correspondent in Italië voor NRC en De Standaard:

“‘De liefde die de zon beweegt’ is een ontroerende verzameling kleine, fraai geïllustreerde verhalen, en een gevoelig eerbetoon aan de herinnering. De personages in dit boek zijn verzamelaars. Ze verzamelen kaartjes, foto’s, postzegels en brievenbussen. Ze verzamelen mooie woorden en reizen, echt en denkbeeldig, en vooral naar Italië. Zo koesteren ze hun herinneringen, maar bovenal elkaar.”

Tony Lockefeer, professor Italiaans:
“Het leven van Robert, een aan Italië verslingerde postbode uit Deurne Dorp, en van zijn vrouw Clara wordt gedreven door de liefde voor de mens, de nederige mens, en voor de schoonheid van het Buitengewone en het Alledaagse. Het verhaal van hun ontdekkingsreisjes neemt je mee op een tocht doorheen de geschiedenis, de natuur en de cultuur van Italië. Het is ook een reis in de diepte, van het ‘banale’ Lago Maggiore naar een dorpje in Calabrië waar de mensheid verzamelt. Maar onze postbode is ook een knutselkunstenaar/kunstknutselaar die fascinerend fraaie postkaarten maakt met collages van deuren, brievenbussen en (waardevolle) postzegels. Een alternatieve manier van vertellen. Met ‘sprezzatura’, dat meest ongrijpbare woord van de Italiaanse taal.” 

Myriam van Hille, gewezen voorzitter Dante Alighieri Antwerpen:
“‘De liefde die de zon beweegt en de andere sterren’ is een waar kleinood, dit boekje, met een eenvoudig, ontroerend verhaal, fraai geïllustreerd met originele collages van knipsels en postzegels die ons een aangename culturele reis aanreiken doorheen ‘Il bel paese’. En het vindt ook nog zijn weerslag in een heuse, speelse tentoonstelling. Il faut le faire!” 

Freddy Depauw, hoofdredacteur Uitpers:
“‘De liefde die de zon beweegt’ is een supermooi boek over maatschappelijke actualiteit, verteld aan de hand van de ‘ontdekkingsreizen’ van Robert en Clara uit Deurne door Europa, vooral Italië. Robert is filatelist, maakt veel foto’s, ontwerpt zelf zijn postkaarten. En dat wordt allemaal verwerkt in collages. Links telkens de schoonheid van het woord, rechts die van het beeld. ‘De liefde die de zon beweegt’ is een en al verrassing op het niveau van Italiaanse schoonheid. Voor mezelf is het uitgemaakt: een schitterend eindejaarscadeau voor mijn Italofiele vrienden.”

Nessun commento:

Posta un commento