giovedì 7 dicembre 2017

Nostri ospiti il 9/12 alla Klappei: La fonte

In Bevagna, in het hart van Umbrië, midden in de Sagrantino-streek, bevindt zich de
Azienda Agricola “La Fonte”

APPARTAMENTI
La Fonte biedt zijn gasten een ideale vakantie als je op zoek bent naar rust en stilte en toch een aantal prach-tige historische stadjes en monumenten wil bezoeken.
Het boerenhuis waarin de 4 appartementen liggen, heeft achteraan een prachtig zicht op de Monte Subasio en de stadjes op zijn flank, Assisi en Spello. De vier appartamenten, zijn met veel liefde ingericht en weerspiegelen de waarden van de streek, maar zijn geenszins gespeend van ruimte en comfort. Verder vind je in grote tuin een privé-zwembad voor de 4 appartementen, een BBQ, overdekte autostaanplaatsen en per appartement een beschaduwde pergola en gratis WiFi. De appartementen worden omgeven door een domein van 25 ha van bos, olijf- en wijngaarden, waartussen je rustig kan wandelen.

Wie graag een handje wil toesteken bij de druiven- of olijvenoogst, is altijd welkom.
Tijdens wekelijkse etentjes laten Patrizia en Guido, Francesco en Giulia je graag proeven van hun eigen producten, hun uitzonderlijke OLIO EXTRAVERGINE DI OLIVA,  hun smakelijke rode huiswijn, IL ROSSO MARINUCCI, de topwijn, IL VINO DI SAGRANTINO en de zoete dessertwijn, de SAGRANTINO PASSITO. Wil je één van deze producten bestellen, kijk dan in je mail voor verdere richtlijnen!

Wil je graag een vakantie boeken bij La Fonte, maar eerst met een paar mensen praten die er al geweest zijn, stuur mij een mail en ik stuur je hun  mailadressen door.
Ben je nu al overtuigd dat dit jouw volgende vakantiebestemming is, kijk dan op hun site http://www.lafontedibevagna.it/ en boek!
Je zal er geen spijt van hebben!
ZAFFERANO
De jongste uitdaging is de kweek van saffraan op het grondgebied van de Trabalza-Marinucci’s. Dochter Giulia, master in de agrarische wetenschappen, heeft zich toegelegd op de verbouwing van deze schitterende plant. Alles gebeurt met de hand en er worden geen pesticiden gebruikt. Het resultaat mag er zijn: een volledig natuurlijk product, dat bij gebruik onze zinnen prikkelt!

VINO
De wijngaard van La Fonte ligt op enkele kilometers van het centrum van Bevagna .
Op de 4 ha verbouwt Francesco Trabalza Marinucci de Sagrantino-, de Cabernet-, de Sauvignon- en de Sangiovese-druif.
Dit jaar hebben we zelf mee de druiven voor de huiswijn en de Sagrantino passito geplukt en volgend jaar zullen we weten hoe onze zelfgeplukte wijn smaakt.·         De normale huiswijn van La Fonte is de ROSSO MARINUCCI. 60% Sangiovese-druiven, 25% Sagrantino- en 15% Cabernet-druiven zorgen voor de intens rode kleur doorspekt met een lichte paarstint. Bij het openen van de fles, ontwaar je de uitgesproken geur van rode bessen. Deze wijn past uitstekend bij Italiaanse fijne vleeswaren, antipasti, pasta, gebraad, rood en gegrild vlees en belegen kazen.
·         Voor de legendarische SAGRANTINO, de wijn die de laatste jaren tot de beste wijnen van Italië gerekend wordt, is het nog een jaartje te vroeg. Die zijn ze pas 4 jaar geleden beginnen verbouwen en moet nu nog een jaartje op eiken vaten liggen

 Maar er is wel een SAGRANTINO PASSITO, een zoete dessertwijn gemaakt van Sagrantino-druiven. Het gaat hier om een oude druivensoort, waarschijnlijk meegebracht door één van San Francesco’s volgelingen. De Sagrantino is traditioneel gekend als een zoete, rode wijn van gedroogde druiven die geschonken wordt bij feestelijke gelegenheden en ook tijdens religieuze liturgieën.  Na de wijnoogst worden de kleine donkere druiventrossen tot Kerstmis op een rieten latwerk gelegd tot ze helemaal verschrompeld zijn. Daarna worden ze met de hand ontveld en in kleine wijnpersen geperst. Deze wijn blijft minstens vier jaar rusten waarvan 18 maanden in houten vaten.
OLIO
Maar Azienda Agricola La Fonte is toch vooral bekend voor zijn fantastische olijfolie. Op de 11 hectaren olijfgaard wordt geen gebruik gemaakt van chemische producten en naast organische meststoffen worden er  ook natuurlijke mineralen toegevoegd. Moraiolo, Frantoio en Leccino zijn de traditionele olijven van de streek. Francesco, de jonge boer, die ook met deze olijven aan de slag is gegaan, is de spil van elke fase vanaf het snoeien tot de oogst en de persing.
Doordat ikzelf dit jaar aanwezig was bij de oogst, kon ik met mijn eigen ogen en eigen smaakpapillen vaststellen, hoe versgeperste en nog wat troebele olie uit Umbria proeft: een zalig parfum gepaard aan een licht pikante, langdurige smaak.
Dit jaar is de olie uitzonderlijk goed, maar er is een beperkte opbrengst: te wijten/danken aan de vrieskou eind april-begin mei en de extreme warmte in juni, juli en augustus. Kleine maar erg sappige olijven zijn het resultaat. Bovendien is het moment van het persen en de kwaliteit van de olijfperserij van groot belang. La Fonte voert elke avond na het plukken onmiddellijk zijn olijven naar de beste olijfperserij van de streek, waar de olijven koud (20-23°) geperst worden en waardoor de fantastische kernmerken van de olie van La Fonte perfect behouden blijven. Bottelen gebeurt in de Cantina van La Fonte, nog de avond/nacht zelf.

Nessun commento:

Posta un commento