giovedì 13 febbraio 2020


MadeinItaly@Klappei: beelden, woorden en talen
Zaterdag 28 maart, van 14.00 tot 18.00 uur, in Klappei Filmhuis, is er een dag vol met culturele activiteiten in het Italiaans, drie evenementen open voor de liefhebbers van het Italiaans: de leesclub van La Dante van Antwerpen gewijd aan Divorare il cielo van Paolo Giordano (van 14.00 tot 15.30 uur), de vertoning van de documentaire Un nuovo segno. Passaggio all'architettura moderna, di Rosario Montesanti (van 16.00 tot 17.00 uur), gevolgd door de multimedia performance-installatie Forse una città, van Loredana Antonelli en met Pasquale Passaretti (van 17.15 tot 18.00).
- De leesclub van de leden van La Dante van Antwerpen gewijd aan Divorare il cielo van Paolo Giordano, vindt plaats op zaterdag 28 maart in Klappei Filmhuis (Klappeistraat 2, 2060 Antwerpen), van 14.00 tot 15.30 uur, onder moderatie van dr. Andrea De Luca. Deelname aan de club is gratis voor Dante-leden, terwijl niet-leden € 3 betalen. De bijeenkomst gaat vooraf aan de vertoning van de documentaire Un nuovo segno. Passaggio all'architettura moderna, di Rosario Montesanti (van 16.00 tot 17.00 uur), gevolgd door de multimedia performance-installatie Forse una città, van Loredana Antonelli en met Pasquale Passaretti (van 17.15 tot 18.00).

Van 16.00 tot 17.00: Un nuovo segno. Passaggio all'architettura moderna, van Rosario Montesanti (It. 2006, Italiaans gesproken en Engels ondertiteld).
Een weg in de moderne architectuur door de veranderingen en de hectische ritmes van de twintigste eeuw, van de ontwrichtende artistieke avant-garde tot de grootschalige bevestiging van nieuwe ontwerp- en constructietheorieën. In Italië in de jaren twintig en dertig neemt de moderne architectuur de nieuwe vormen van rationalisme aan, de mediterrane variant van het Europese functionalisme. De documentaire schetst de ontwikkeling van de moderne stijl en illustreert enkele belangrijke architecturale zaken zoals de Foro Italico, de Universiteitsstad, de EUR en het Gebouw van de Italiaanse Jeugd van de Littorio in Rome.

Van 17.15 tot 18.00: Forse una città, van Loredana Antonelli en met Pasquale Passaretti, in Italiaans.
Een performance-installatie over de stad en haar inwoners. Elk individu is een stad want de stad vloeit voort uit elk individu. Elk individu heeft binnen zichzelf muren, tijden, vierkanten, huizen: hij heeft zijn eigen horizon in zich. Misschien is een stad een multimediaproject waarin video's, livemuziek en theater een verhaal bouwen over het lichaam, de beweging en de stad. Een aantal geselecteerde tekstuele fragmenten uit academisch onderzoek over het concept van metropool en stedelijke ruimte, waaraan een onlogische, gefragmenteerde en individuele reflectie wordt toegevoegd, geboren uit autobiografische reizen en nomadisme. Misschien vertelt een stad over de complexe dynamiek die bestaat tussen het individu en de metropool via een vorm van show-concert waarin zowel de video-installatie als de live uitgevoerde muziek, een fundamentele rol speelt.
Inkom (documentaire + live performance): €5 voor leden van La Dante di Anversa en studenten van de Universiteit; €8 voor niet leden.

Nessun commento:

Posta un commento