domenica 4 novembre 2018

I muri parlano…ad Amersfoort!


Italiaanse kalligraffiti in Amersfoort     
Op zondag 28 oktober werd de tentoonstelling “De muren spreken – I muri parlano – Walls talk” officieel geopend in de Mariënhof in Amersfoort. Deze tentoonstelling was al te zien in Antwerpen, Brussel, Rome, Lucca en Alden Biesen. Na België en Italië doen de Italiaanse muren nu ook in Nederland van zich spreken. “De muren spreken” werd georganiseerd door Dante Alighieri Amersfoort, met de steun van Dante Alighieri Antwerpen en Dante Alighieri Roma.

De vernissage begon om 15.30 u, in aanwezigheid van de drie auteurs van dit project. Na een inleiding door Rob Vroom, voorzitter Dante Amersfoort en Dante Nederland, kwamen achtereenvolgens aan het woord: Joris Wouters, Joke van den Brandt en Emiliano Biagio Manzillo. De sprekers vestigden de aandacht op het aparte karakter van Italiaanse muren, de schoonheid van de hedendaagse kalligrafie en de diversiteit van de Italiaanse taal en cultuur. Na de speeches was er tijd voor een glaasje prosecco en een rondgang langs de werken.

Internationale tentoonstelling   
“De muren spreken” steunt op een origineel concept. Om een lang verhaal kort te maken: 55 mensen die een bijzondere band hebben met de Italiaanse taal gaven elk één Italiaans woord. Die 55 woorden werden doorgegeven aan 55 getalenteerde kalligrafen, met het verzoek om telkens één woord te kalligraferen. Tot slot werden alle kalligrafieën één voor één op een zorgvuldig uitgekozen foto van een Italiaanse muur gezet. Resultaat: 55 unieke kalligraffiti.         

Meer dan 100 mensen werkten mee aan dit internationale project, met inbegrip van 55 kalligrafen uit 13 landen, maar ook schrijvers, journalisten, professoren, muzikanten, vertalers… Ook enkele Nederlanders verleenden hun medewerking, van Andrea Vreede, Carol Schade, Hedwig Zeedijk, Theo Wintels en Baukje Scheppink tot Ilja Leonard Pfeijffer.

Boeken en kalligraffiti     
Amersfoort heeft alvast een mooie primeur, ook omdat de afdrukken van de kalligraffiti voorheen niet te koop waren. In Amersfoort zijn ze dus voor het eerst te koop, en dit in een beperkte oplage van drie exemplaren. Er worden in geen geval meer dan drie afdrukken per muur verkocht. Daarnaast worden ook 24 foto’s van Italiaanse “naakte muren” zowel als “graffitimuren” te koop aangeboden. Daarvan is telkens 1 exemplaar beschikbaar.    

Bij dit project hoort een boek van 144 pagina’s met 55 afbeeldingen en verklarende teksten in drie talen: Italiaans, Nederlands, Engels. Achter elk woord van dit project schuilt een verhaal, van addiopizzo tot viandanza. En die verhalen staan ook allemaal in het boek. Kortom, “De muren spreken” is het ideale boek voor Italiëliefhebbers, taalminnaars, studenten Italiaans… De normale prijs van dit boek is 35 euro. Tijdens de tentoonstelling in Amersfoort wordt het aangeboden voor de prijs van slechts 25 euro. De aanbieding is geldig ook voor de leden van Dante Alighieri Anversa: voor maar 25 euro, heb je het perfecte geschenk voor Kerstmis!      

De tentoonstelling “De muren spreken” loopt nog tot en met 27 januari 2019 in de Mariënhof, Kleine Haag 2 in Amersfoort, maandag-vrijdag van 9.00 tot 17.00 u, zaterdag-zondag van 15.00 tot 22.30 u. Een aanrader!(foto di Naomi Camardella)


1 commento:

  1. Helaas is de expositie I Muri Parlano in de Mariënhof (voortijdig) beëindigd door onverwachte verbouwingswerkzaamheden in de Mariënhof.

    RispondiElimina