sabato 25 agosto 2018

Da non perdere: ARTIST TALK: LUC TUYMANS EN FRANCESCA CAPPELLETTI OVER CARAVAGGIO (04/09/2018)


Segnaliamo quest'attività organizzata dall'IIC di Bruxelles e dal Muhka, che La Dante di Anversa sostiene da vicino: il dibattito su Caravaggio tra l'artista Luc Tuymans e la massima specialista di Caravaggio, Francesca Cappelletti dell'Università di Ferrara.

Tijdens het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert (https://www.visitantwerpen.be/nl/barok) plaatst Luc Tuymans de geest van de barokmeesters tegenover de visie van hedendaagse topkunstenaars.
De tentoonstelling Sanguine/Bloedrood. Luc Tuymans on Baroque werd door de kunstenaar samengesteld voor het M HKA (het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen) en de Fondazione Prada. Met de tentoonstelling Sanguine/Bloedrood wil curator Luc Tuymans de bezoeker overweldigen door sleutelwerken uit de barok van onder anderen Francisco de Zurbarán, Caravaggio en Anthony van Dyck in dialoog te plaatsen met  werk van klassieke hedendaagse meesters, zoals On Kawara en Edward Kienholz, aangevuld met werk van hedendaagse sterren zoals Zhang Enli, Takashi Murakami, Michaël Borremans, en Tobias Rehberger.

Door de inspanningen van Luc Tuymans en zijn team kan het M HKA twee meesterwerken van Caravaggio tonen: Flagellazione (1607-1608) en Fanciullo morso da un ramarro (ca.1596-1597). De twee unieke bruiklenen hebben uitzonderlijk Italië mogen verlaten om te schitteren in Antwerpen.
Op dinsdag 04.09.2018 gaat curator Luc Tuymans in gesprek met Prof. Dr. Francesca Cappelletti over Caravaggio en zijn oeuvre. Francesca Cappelletti is professor moderne kunstgeschiedenis aan de universiteit van Ferrara, Italië. Ze studeerde in Rome, Londen en Parijs. Cappelletti is specialiste in het œuvre van Caravaggio. Ze publiceerde in 2009 de lijvige monografie Caravaggio. Un ritratto somigliante, uitgegeven bij Electa. Tijdens de Artist Talk vertrekt Cappelletti vanuit de twee werken in de tentoonstelling, en Tuymans vult aan vanuit een hedendaagse artistieke en curatoriele blik.
PRAKTISCH
DI 04.09.2018
15:00
Auditorium M HKA, Leuvenstraat 32 – 2000 Antwerpen
Gratis met geldig museumticket
Aansluitend kan het publiek de twee werken van Caravaggio en de tentoonstelling Sanguine/Bloedrood. Luc Tuymans on Baroque bezoeken
In samenwerking met het Istituto Italiano di Cultura (www.iicbruxelles.esteri.it)
en het Comitato Dante Alighieri Antwerpen

De tentoonstelling Sanguine/Bloedrood. Luc Tuymans on Baroque is een gezamenlijke organisatie van het M HKA (Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen), Studio Luc Tuymans, het KMSKA (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, gesloten voor renovatiewerken), de Stad Antwerpen en de Fondazione Prada. Volgend op de Antwerpse editie wordt in Milaan, in de ruimte van de Fondazione Prada, een nieuwe versie van de tentoonstelling getoond van oktober 2018 tot februari 2019.
Five Car Stud van Edward Kienholz is tot en met 2 september te bezichtigen op de Gedempte Zuiderdokken. Het werk is open tijdens de openingsdagen van het museum tussen 11:00 en 19:00, mits een geldig toegangsticket (verkrijgbaar aan de museumbalie). Op donderdag kan je het werk tot 22:00 bezoeken.




L'evento del 4 settembre è una collaborazione tra










Nessun commento:

Posta un commento