domenica 21 maggio 2023

Zeegezang: culturele activiteit van La Dante di Anversa in het Districtshuis Borgerhout

Zegezang: muziek en verhalen uit het Middellandse Zeegebied

Het project bestaat uit twee luiken. Enerzijds een concert voor zang en piano in het Districtshuis van Borgerhout. Anderzijds een inleiding op het concert en een workshop voor kinderen, ook in het Districtshuis. Het concert is gratis en wordt gegeven door Lorenzo Carola (zang, https://www.idlm.be/fr/profils/1942-lorenzo-carola) en Alessandro Cervino (piano, www.alessandrocervino.com), twee Belgische musici met Italiaanse roots. Beiden staan regelmatig op podia zowel in België als in het buitenland.



De rode draad doorheen het concert zijn de kusten van de Middellandse Zee. Deze relatief kleine zee is (nog steeds) een bron van gebruiken en tradities die zowel gelijkaardig als uiteenlopend zijn. In het Middellandse Zeegebied zijn immers zeer verschillende culturen aanwezig. Dit bracht een rijkdom aan melodieën en teksten voort die verschillende componisten inspireerde. Het programma omvat liederen van Franse, Griekse, Spaanse, Italiaanse, Franco-Marokaanse en Belgisch-Algerijnse bodem. Zowel 20ste eeuwse als hedendaagse muziek komt aan bod, diepgaande teksten maar ook humor zijn van de partij.

Voor deze gelegenheid schrijven 2 hedendaagse componisten liederen. De Belgische componiste Jacqueline Fonteyn gebruikt als basis Italiaanse teksten waaruit de Europese fascinatie voor dit invloedrijke gebied spreekt. En de Belgisch-Algerijnse Semir Bendimered realiseert zijn kruisbestuiving op basis van Libanese teksten.

De muzikanten geven zelf de inleiding (in het Nederlands) op het concert. Zowel de teksten als de muziek worden uitgelicht. Ze brengen de mensen in de sfeer en geven als het ware een leidraad voor het oor op wat zal komen .

Tegelijkertijd gaat er op de begane grond een workshop voor kinderen door. Er zullen twee groepen gevormd worden: één voor 5 tot 12-jarigen. Het uitgangspunt zijn de sprookjes van Trilussa met fantastische dierenverhalen die tot de verbeelding spreken. Aan de hand van een zoekspel komen ook de verschillende landen rond de Middellandse zee aan bod. De workshops worden gegeven door twee stagiaires uit het laatste jaar jeugdzorg van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen.

Wil je graag het concert beleven en wil je graag met je kinderen of kleinkinderen komen? Reserveer dan tijdig, vóór 8 juni door een mailtje te sturen naar dante.antwerpen@gmail.com. Jouw deelname is pas bevestigd als je een bevestigingsmail van La Dante krijgt. Slechts 50 plaatsen beschikbaar!


Deze activiteit is in samenwerking met het District Borgerhout




Nessun commento:

Posta un commento